Tuz Tüketimi ve Diş Sağlığı

Tuz Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Aşırı tuzlu yiyecekler yemek, kalp sağlığınızı olumsuz yönde etkilediği gibi ağız sağlığınızda da diş çürümesi de dahil olmak üzere kalıcı hasara yol açabilir.  Tuzun insan sağlığı açısından etkisi, tuz tüketim miktarına bağlı olarak değişebilmektedir. Normal ve düşük miktarlarda sodyum, dişleri beyazlatmaya ve diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Tuz Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Tuz Tüketiminin Diş Sağlığı Üzerine Olumlu Etkileri

Sodyum kimyasalının kendisinin dişleriniz için birkaç yönden iyi olduğu kanıtlanmıştır:

  • Kısa süreli de olsa tuzlu su gargaraları, ağzınız ve sahip olabileceğiniz yaralar için tedavi yöntemlerinden biridir. Son zamanlarda ağız ameliyatı olduysanız, enfeksiyonlar veya diş eti şişmesi yaşıyorsanız, doğal bir dezenfektan olduğu için tuzlu su yara iyileşmesini hızlandırmada katkı sağlayacaktır.
  • Tuz, ağzınızdaki pH dengesini artırmaya yardımcı olur ve aşındırıcı bakterilerin bu alkali ortamda hayatta kalmasını zorlaştırır.
  • Tuzun içinde bulunan Sodyum, diş macununda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir ve diş macununun ağızda kalmasına yardımcı olur.

Tuz Tüketiminin Diş Sağlığı Üzerine Olumsuz Etkileri

Tuzla gargara yapmak yaygınken ve dişleriniz için iyi kabul edilirken, bunun tersi bir durum da sodyum açısından zengin yiyecekler için geçerlidir. Sodyum doğrudan diş çürümesine neden olmayabilir. İşte bunun nedenlerinden bazıları:

  • Oral bakteriler, karbonhidrat açısından zengin yiyecek veya içecekleri tükettiğinizde üretilen basit şekerler üzerinde gelişirler. Ekmek, makarna, kraker gibi karbonhidratlar sodyum açısından zengin olma eğilimindedir. Bu gıdalar basit şekerler ve nişastalara ayrılır. Oral bakteriler ve basit şekerler arasındaki etkileşim, şekerli yiyeceklerle aynı etkiye sahiptir. Bu, diş minesini aşındıran ve diş çürümesine yol açan sert asitler oluşturur.
  • Dişler genellikle yapı ve güç üretmek için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Yüksek sodyumlu beslenme, vücudunuzun fazla kalsiyum kaybetmesine neden olarak diş kaybına yol açabilir.

Çocuklar da dahil olmak üzere birçok kişi, gün içerisinde ihtiyaç duyduğundan daha fazla tuz tüketir. Normalden daha fazla tuz miktarı içeren besin kaynakları:

  • Pizza ve makarna gibi fast food yiyecekler,
  • İşlenmiş gıdalar,
  • Mısır cipsi, patates cipsi ve kraker gibi paketli gıdalar,
  • Konserve yiyecekler.

Sonuç olarak, tuz tüketimi ve diş sağlığı üzerine etkisi iki taraflı da olabilir. Tuzun dişler üzerinde birçok olumlu etkisi bulunurken, sodyumdan zengin bir beslenme şeklinin şekerli beslenmeye benzer şekilde çeşitli zararlı etkileri olabilir. Çürükleri ve diş çürümelerini önlemek için, sodyum açısından düşük bir beslenme yöntemine sahip olmaya ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Diş çürümesi; diş fırçalama, diş ipi kullanma ve uygun ağız hijyeni ile de önlenebilir. Diş çürüklerinden kurtulmak için hemen kliniğimizden randevu alın!