Ağız ve diş sağlığı için en gerekli adımın diş fırçalamak olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak dişler nasıl fırçalanmalı ya da doğru diş fırçalama teknikleri nelerdir gibi sorular, pek çok kişinin aklını karıştırmaktadır.
Diş eti iltihabı ve diş çürümesi gibi durumları önlemek için dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde fırçalayacağınızı bilmeniz önemlidir. Yanlış fırçalama tekniği, diş yüzeyinin aşınmasına yol açabilir. Diş aşınmasının bir numaralı nedeni diş fırçasıdır. Hassas diş eti dokusu da diş fırçası kıllarından zarar görme riski altındadır ve açıkta kalan kök yüzeylerinden diş hassasiyetine neden olur. Bu talimatları izleyerek diş fırçalama teknikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Dişler Nasıl Fırçalanmalı?
- Diş fırçanızı suyun atlında ıslatmadan, üzerine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu koyun.
- Dişin ön yüzeyine odaklanan sol üst azı dişleri (arka dişler) ile başlayın; oradan saat yönünde fırçalamaya başlayın. Her bölge için en az 4 – 5 dişi fırça darbesi uygulayın.
- Diş fırçasını dişlerinize uzun aksına paralel tutun ve üst çenede yukarıdan aşağıya doğru, alt çenede aşağıdan yukarıya doğru dönme hareketi yaparak fırçalayın.
- Üst ve alt dişlerin birbirine bakan yüzeylerini ve iç ve dış yüzeylerini de fırçalayın.
- Dilinizi ve yanaklarınızın içini nazikçe fırçalayın.
- Diş ipi kullanımını genellikle akşamki fırçalamanızdan sonra yapın.
- Ara yüzey temizlikleri için ağız duşlarını da kullanabilirsiniz.
Diş Fırçalama Teknikleri için İpuçları
- Her zaman günde iki kez, tercihen sabahları ve yatmadan hemen önce tekrar dişlerinizi fırçalayın. Akşam fırçaladıktan sonra hiçbir şey yememeye veya içmemeye çalışın.
- Diş fırçanızı her üç ayda bir veya kılların bükülmeye başladığını ve yıprandığını fark ettiğinizde değiştirin. Soğuk algınlığı veya gripten kurtulduktan sonra daima diş fırçanızı değiştirin.