Düzeltici Çene Ameliyatı Nedir?

Düzeltici çene ameliyatı, çene cerrahisi veya ortognatik cerrahi,

Düzeltici çene ameliyatı; çene cerrahisi veya ortognatik cerrahi, ağız ve çene cerrahları tarafından, çenelerin ve dişlerin yanlış hizalanması da dahil olmak üzere çok çeşitli küçük ve büyük iskelet ve diş düzensizliklerini düzeltmek için gerçekleştirilir. Ortognatik cerrahiyle çiğneme, konuşma ve nefes alma iyileştirelebilir. Ameliyat sonucunda hastanın görünümü fark edilir bir şekilde iyileşebilirken, fonksiyonel sorunları düzeltmek için de bu tedavi yöntemi uygulanır.

Çene Cerrahisi Nedir?

  • Çene cerrahisi, maksilla (üst çeneyi oluşturan kemik), mandibula (alt çeneyi oluşturan kemik) ve/veya alveolar kemiklerin (alveolar kemikler) pozisyonlarının değiştirilmesinden oluşan bir ameliyatı ifade eder.
  • Düzeltici çene ameliyatı, üst dişlerin ve alt dişlerin birbirine temas etmesini sağlamak için çenelerden birini hareket ettirmek için kullanılır. Bu operasyon, tek başına ortodontik tedavi (diş teli) ile düzeltilemeyen ciddi bir maloklüzyon (üst çene dişleri ile alt çene dişleri arasındaki düzensiz ilişki) için kullanılır.
  • Tüm üst ve alt dişleriniz doğru şekilde hizalandığında dengeli bir oklüzyon (ısırma) meydana gelir. Dişlerinizi birleştirdiğinizde üst ön dişleriniz, alt ön dişlerinizle hafifçe üst üste gelmelidir.

Düzeltici Çene Ameliyatı Ne Gibi Durumlarda Yapılır?

  • Çiğneme veya yiyecekleri ısırma zorluğu,
  • Yutma zorluğu,
  • Kronik çene veya çene eklemi (TME) ağrısı ve baş ağrısı,
  • Dişlerin aşırı aşınması,
  • Açık kapanış (ağız kapalıyken üst ve alt dişler arasındaki boşluk),
  • Önden veya yandan dengesiz yüz görünümü,
  • Yüz yaralanması veya doğum kusurları,
  • Geride konumlanmış alt çene,
  • Alt çene ucunuz gereğinden fazla çıkıntılı olduğu durumlar,
  • Dudakları zorlamadan bir araya getirememe,
  • Kronik ağız solunumu ve ağız kuruluğu,
  • Uyku apnesi (uyurken horlama dahil solunum problemleri).

Tek Başına Ortognatik Cerrahi Yapılabilir Mi?

Sadece dişleri ilgilendiren veya hafif veya orta derecede çene uyumsuzluğundan kaynaklanan ısırma sorunları genellikle diş teli ile düzeltilebilir. Bu durumlar için erken teşhis ve ortodontist tarafından tedavi, çene ameliyatı ihtiyacını önleyebilir. Bununla birlikte, çene ve dişler ciddi şekilde uyumsuzsa, ameliyat gerekebilir. Çene ameliyatına ihtiyaç duyan hastalar genellikle ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve sonrasında diş teli takarlar. Diş telleri başarılı bir cerrahi işlem geçirmede çok önemli bir rol oynar.

Ameliyat sonrasında iyileşme nispeten hızlıdır, ancak hastaya ve özel prosedüre göre değişebilir. Beslenme bir süre sıvılarla sınırlıdır ve ilk dört hafta çiğnenmeyen bir diyete ilerletilir. Yumuşak çiğneme diyeti, iyileşmeden sonra kademeli olarak normal bir diyete geçebilir.  

Ortognatik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

İlk muayenede yani ağızdan tanıda hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi planı yapılırken hastanın kendi istekleri de dikkate alınır. Temelde fiziksel problemler ön planda olsa da estetik kaygılarla ifade edilir. Yapılan tedavi hem çene iskelet yapısında düzeltici bir işlem olması hem de dişleri kendi pozisyonlarına getirerek estetik açıdan düzelme sağlaması açısından hasta psikolojisini geliştiren bir tedavidir.

İşlem sonrası çene kapanışlarının düzeltilmesi ve diş sıralarının idealize edilmesi hastanın görünümünde olumlu sonuçlar yaratır. Konuşma, çiğneme ve solunum fonksiyonlarındaki gelişmeler sonucunda yaşam kalitesini iyileştirir.

Çene cerrahisi zaman, enerji ve sabır gerektirir. Ama sonuçlar buna değer. Ortognatik cerrahi, güçlü ve sağlıklı çene kemikleri, dişler ve yüz yapıları sağlar.

Artık ortognatik cerrahiden önce ve sonra neler bekleyeceğinizi bildiğinize göre, size hayallerinizdeki çeneye sahip olmak ister misiniz? Ortognatik cerrahinin hayatınızı nasıl iyileştirebileceğini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.