‘Sahur’dan ‘İftar’a kadar geçen oruç saatleri özel bir bakım gerektirir ve bunların en ihmal edileni ağız sağlığıdır. Uzun süre hiçbir şey yememek ve içmemek, ağızda kötü nefesten sorumlu bakterileri oluşturan susuzluğa bağlı olarak ağız kuruluğuna ve kötü kokuya neden olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı Ramazanda ağız bakımı büyük bir önem taşır.
Ramazanda Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Ramazanda ağız kokusunu önlemek ve ağız sağlığını korumak için birkaç basit ipucu:
- İftar ve sahurdan sonra dişinizi fırçalayın. Florürlü diş macunu kullanın çünkü çürük oluşumunu engeller ve dişleri güçlendirir. Ağız kokusunun ana nedeni olan dildeki beyaz kaplamadan kurtulmak için ise dil temizleyicisi kullanın.
- Diş ipi ve gargara ile ağzınızı ve dişlerinizi temizleyin. Bazı insanlar gargarayı yutmaktan korkabilir. Bu durumda oruç saatleri dışında kullanın.
- Nefesi taze tutmanın geleneksel yolu; diş plağı oluşumunu kontrol etmeye yardımcı olduğu için dişleri temizlerken misvak kullanabilirsiniz.
- Kahve, çay, soda ve diğer kafeinli içeceklerin tüketimini azaltın; bol su, meyve suları ve çorbalar için. Ayrıca dehidrasyona neden olduğu için kızarmış, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçının.
- Sahur yemeğiniz balık veya süt içeriyorsa, ağız kokusuna neden olan özel proteinler içerdiğinden dişlerinizi iyice fırçalayın ve diş ipi kullanın.
- Protez kullanıyorsanız, temizlenmemiş protezler çürük ve ağız kokusu nedeni olduğundan antiseptik solüsyon kullanarak düzgün şekilde temizlediğinizden emin olun.
- Oruç saatlerinde sigara içilmez, bu nedenle sigara içen insanlar bu alışkanlığı büyük ölçüde bırakabilir. Çünkü sigara içmek de ağız kokusunun nedenlerinden biridir.
- Şeker hastaları diş eti hastalığını önlemek için ağızlarını günde iki kez klorheksidinli gargara ile çalkalamalıdır. Ayrıca oruç sırasında diş eti sağlığınızın etkilenmediğinden emin olmak için Ramazandan önce kapsamlı bir check-up yaptırmanız tavsiye edilir.
- Dişlerinizi doğal olarak yeniden mineralize etmeye yardımcı olacak yüksek lif içeriğine sahip olduklarından, oruç sırasında meyve ve haşlanmış sebzeler yiyin.
- Dişlerinizle ilgili bir problem hissettiğiniz zaman, süre geçirmeden diş hekiminize kontrollerinizi yaptırın.
- Ramazan’dan sonra düzenli kontrol için diş hekiminizi ziyaret edin.
Her yerde kutlamalar varken, diş ağrıları nedeniyle kesinlikle onları kaçırmak istemesiniz. Ramazan ayı boyunca Ağız Sağlığınızı korumaya özen gösterin ve ‘bayram’ kutlamalarına tam bir coşkuyla katılın. Ramazanda ağız bakımı ve diş tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.