Diğer kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ağız kanseri belirtileri takip edilerek ve düzenli doktor kontrolleri yaptırılarak, kanserin erken teşhis edilmesi sağlanabilir.
Ağız Kanseri
Ağız kanserleri, genellikle ağızda 15 gün geçtiği halde iyileşmeyen olguları şeklinde kendisini gösterir. Ağız kanseri; dudak, dil, yanaklar, ağız tabanı, sert ve yumuşak damak, sinüsler, çene kemikleri ve boğaz bölgesinde görülebilir. Erken teşhis ile tedavisi mümkünken, tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En yaygın ağız kanseri belirtileri şunlardır:
- Dudaklarda, diş etlerinde, yanakta veya ağız içindeki diğer alanlarda şişlikler/kalınlaşmalar
- Ağızda kadifemsi beyaz, kırmızı veya benekli (beyaz ve kırmızı) noktalar
- Ağızda sebebi bilinemeyen kanamalar
- Yüzün, ağzın veya boynun herhangi bir bölgesinde açıklanamayan uyuşma, his kaybı veya ağrı/hassasiyet
- Yüzde, boyunda veya ağızda kolayca kanayan ve 2 hafta içinde iyileşmeyen kalıcı yaralar
- Boğazın arkasına bir şeyin takıldığına dair bir ağrı veya his
- Çiğneme, yutma, konuşma veya çeneyi ya da dili hareket ettirmede zorluk
- Ses kısıklığı, kronik boğaz ağrısı veya seste değişiklik
- Kulak ağrısı
- Çenede şişlik, asimetri veya ağrı
- Dişlerin veya protez dişlerin birbirine oturma biçiminde değişiklik hissi
- Ani kilo kaybı
Ağız kanseri belirtileri arasından herhangi birini fark ederseniz, diş hekiminize veya sağlık uzmanınıza başvurmanız sağlığınız açısından önemlidir.
Ağız Kanseri Türleri Nelerdir?
Dudak Kanseri
Ağız kanserinin en yaygın şekli olan dudak kanseri belirtileri, diğer ağız kanseri türlerine benzer. Bu semptomlar genellikle kalıcı bir soğuk algınlığı veya diş ağrısı ile karıştırılır. Genellikle diğer ağız kanserlerine göre daha erken teşhis edilirler. Diğer semptomlar şunları içerebilir:
- Dudakta iyileşmeyen yara
- Kalıcı dudak ağrısı veya dudak uyuşması
- Dudakta bir yumru veya kalınlaşma
- Dudakta beyaz veya kırmızı noktalar
Çene Kanseri
Çene kanserlerinin çok değişik türleri olabilir. Çene kanserinin belirti ve semptomları bu türlere göre değişiklik gösterebilir. Erken evrelerde hiçbir belirti hissetmeyebilir ya da yavaş yavaş ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz. Çene kanserinin sonraki aşamaları aşağıdakileri içeren semptomlara neden olabilir:
- Ağrı
- Şişme
- Çene spazmları
- Konuşma zorluğu
- Kemiklerde hasar
Çene kanseri tedavisi tümörün tipine bağlı olarak değişiklik gösterse de cerrahi genellikle ilk seçenektir. Bazı durumlarda ameliyatla birlikte kemoterapi veya radyasyon tedavisi de önerilebilir.
Damak, yanak ve diğer ağız kanserleri
Ağız kanseri çene ve dudak haricinde; diş etleri, dil, damak, yanaklar ve küçük dil dahil olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde gelişebilir. Genellikle diş eti iltihabıyla karıştırılan diş eti kanseri, erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir.
Ağız Kanseri Risk Faktörleri
Sigara Kullanımı
Araştırmalar, ağız kanseri olan on kişiden sekizinin tütün kullanıcısı olduğunu göstermiştir. Tütün, hem sigarayı hem de dumansız tütünü içerir.
- Pipo içmek, dudakların pipo gövdesine değdiği bölge, özellikle dudak kanseri için önemli bir risktir.
- Dumansız tütün (tütün çiğnemek), dudak kanseri, iç yanak kanseri ve diş eti kanseri ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır.
- Pasif içiciliğe maruz kalan kişilerde ağız kanseri riski daha fazladır.
Alkol
Aşırı alkol tüketimi, tütün kullanımının yanı sıra ağız kanseri için diğer önemli bir risk faktörüdür.
Yaş
Ağız kanserlerinin gelişmesi genellikle uzun yıllar alır, bu nedenle de gençler arasında yaygın değildir. Çoğu kişi, kanser ağızda ilk bulunduğunda 40 yaşın üzerindedir. Ortalama tanı yaşı ise 60 civarında olmakla birlikte türlerine göre erken yaşlarda da karşımıza çıkabilir.
Morötesi Işık
Dudak kanserleri güneşte vakit geçiren kişilerde daha sık görülür. Solaryum kullanımı da dudak kanseri riskini artırabilir.
Ağız kanserini erken teşhis etmenin, tedavi şansınızı artırdığını ve kanserin yaşam kaliteniz üzerindeki etkisini en aza indirdiğini unutmayın. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ile ağız sağlığınız hakkında düzenli olarak bilgi alabilirsiniz. Kliniğimizden hemen randevu oluşturarak, ağız ve diş bakımınızı yaptırabilirsiniz.