Dünya Kanser Günü, küresel kanser salgınına karşı mücadelede tüm dünyanın bir araya gelebileceği tek girişimdir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile, kanser hakkında farkındalık ve eğitim artırarak ve dünya çapında hükümetleri ve bireyleri hastalığa karşı harekete geçirmeyi ve her yıl milyonlarca ölümü önlemeyi amaçlanır. Kanser, çene ve ağız kanseri olarak ortaya çıkabildiği gibi, farklı kanser türlerinin yayılımıyla ağız bölgesinde yerleşmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.
Kanser vakalarının üçte birinden fazlası tamamen önlenebilir. Burada erken teşhis çok önemlidir. Bunun için kişilerin belirli aralıklarla rutin kontrollerini yaptırması tavsiye edilmektedir.
Kanser teşhisiyle birlikte tedavide kullanılan kemoterapatik ajanlar, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Kanser tedavinizden önce ağzınız olabildiğince sağlıklı değilse, enfeksiyona karşı daha yatkın olabilirsiniz. Enfeksiyon ise ciddi bir boyuta ulaşırsa kanser tedavinizi geciktirebilir ve süreci olumsuz yönde etkileyebilir.
Özellikle baş ve boyun bölgesindeki radyasyon tedavisi, tükürük bezlerine zarar vererek kalın, yapışkan tükürük ve aşırı ağız kuruluğuna yol açabilir. Ağız kuruluğu da diş çürümesi ve enfeksiyon riskini artırmaktadır. Aynı zamanda çene kemiklerinin yapısını da bozarak sizi zor durumlara düşürebilir.
Kanserin Ağız Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Kanser veya tedavisinin neden olduğu ağız semptomları veya yan etkileri şunlar olabilir:
- Ağız kuruluğu
- Yoğun tükürük
- Tat değişiklikleri
- Ağız yaraları
- Diş çürüğü
- Yutma güçlüğü
- Çiğneme veya ağzı açmada zorluk
- Kemik enfeksiyonları
- Ağız ve dilde iltihaplanma veya ağrı
- Daha yüksek diş çürüğü veya diş eti hastalığı riski
Bu yan etkilerin çoğu kanser tedavisi sırasında ortaya çıkar, ancak bazıları tedavi bittikten sonra da başlayabilir. Her iki durumda da, ağızla ilgili yan etkilerin çoğu, uzun süreli veya kalıcı değildir.
Eğer bir tedavi sürecine başlayacaksanız, tedaviden önce bir diş hekimine muayene olarak olası problemler için önlem alabilirsiniz.