Ağız Sağlığı: Genel Sağlığa Açılan Pencere

Ağız Sağlığı: Genel Sağlığa Açılan Pencere

Ağız sağlığınızın genel sağlığınız hakkında ipuçları verdiğini veya ağzınızdaki sorunların vücudunuzun geri kalanını etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Ağız sağlığı, genel sağlık durumu hakkında bilgi verebileceği gibi sağlığınız üzerinde etkili de olabilmektedir.

Ağız Sağlığı ile Genel Sağlık Arasındaki Bağlantı Nedir?

Vücudun diğer bölgeleri gibi, ağzınız da çoğunlukla bakteriler dengeli bir şekilde bulunmaktadır. Ancak bu bakterilerden biri veya birkaçının sayısında ve özelliklerindeki değişikle hastalık yapabilme kabiliyete artmakta ve enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Normalde vücudun doğal savunması, dengeli beslenme, günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi iyi ağız sağlığı bakımı bakterileri denge altında tutar. Uygun ağız hijyeni olmadığında bakteriler, diş çürümesi ve diş eti hastalığı gibi ağız enfeksiyonlarına yol açabilecek seviyelere ulaşabilir. Tükürük, yiyeceklerin ve bakterilerin ağızda ürettiği asitleri nötralize ederek, çoğalan ve hastalığa yol açan mikroplardan korunmanıza yardımcı olur.

Araştırmalar, oral bakterilerin ve ciddi bir diş eti hastalığı (periodontitis) ile ilişkili iltihaplanmanın bazı hastalıklarda rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte diyabet ve HIV/AIDS gibi bazı hastalıklar vücudun enfeksiyona karşı direncini düşürerek ağız sağlığı sorunlarını daha şiddetli hale getirebilir.

Ağız Sağlığına Hangi Koşullar Bağlanabilir?

Kötü ağız sağlığınız, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların ve koşulların gelişme sebeplerinden biri olabilir:

  • Endokardit: Kabaca kalp kasının bir enfeksiyonudur. Tipik olarak, ağzınız gibi vücudunuzun başka bir bölümünden gelen bakteri veya diğer mikropların kan dolaşımınıza yayıldığı ve kalbinizin belirli bölgelerine yapıştığı zaman ortaya çıkar.
  • Kalp-damar hastalığı: Bazı araştırmalar kalp hastalığı, tıkanmış arterler ve inmenin oral bakterilerin neden olabileceği iltihaplanma ve enfeksiyonlarla bağlantılı olabileceğini göstermektedir.
  • Hamilelik ve doğum komplikasyonları: Ağız sağlığı bozuk olan bireylerde, erken doğum ve düşük doğum ile ilişki gözlenmiştir.
  • Zatürre: Ağzınızdaki bazı bakteriler akciğerlerinize çekilerek zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullar ağız sağlığınızı da etkileyebilir:

  • Şeker hastalığı: Diyabet, vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltarak diş etlerinizi riske sokar. Şeker hastalığı olan kişilerde diş eti hastalığı daha sık ve şiddetli görünmektedir. Yara iyileşmelerinde de gecikmeler olduğu gözlenmiştir. Araştırmalar, diş eti hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte zorlandıklarını göstermektedir. 
  • HIV/AIDS: Ağrılı mukoza lezyonları gibi ağız sorunları, HIV/AIDS’li kişilerde yaygındır.
  • Osteoporoz: Kemikleri zayıflatan bu hastalık, çene kemiklerinde de etki göstermektedir. Osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da çene kemiklerinde hasar oluşturma, enfeksiyon riskini artırmaktadır.
  • Alzheimer: Alzheimer hastalığı ilerledikçe kötüleşen ağız sağlığı görülür.

Ağız sağlığı ile bağlantılı olabilecek diğer durumlar arasında yeme bozuklukları, Romatoid Artrit, bazı kanserler ve ağız kuruluğuna (Sjögren Sendromu) neden olan bağışıklık sistemi bozukluğu yer alır.

Diş hekiminize, özellikle yakın zamanda hasta olduysanız veya diyabet gibi kronik bir durumunuz varsa, aldığınız ilaçlar ve genel sağlığınızdaki değişiklikler hakkında bilgi vermeyi unutmayın.

Ağız Sağlığımı Nasıl Koruyabilirim?

Ağız sağlığınızı korumak için her gün, ağız hijyeni için gerekli olan adımları uygulayın.

  • Dişlerinizi her seferinde en az beş dakika olmak üzere günde en az iki kez fırçalayın. Yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü diş macunu tercih edin.
  • Günlük diş ipi kullanımına özen gösterin.
  • Fırçalama ve diş ipi kullanımından sonra kalan yiyecek artıklarını temizlemek için gargara kullanın.
  • Sağlıklı bir diyet yapın ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın.
  • Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir veya kıllar yayılmış veya aşınmışsa daha erken değiştirin.
  • Düzenli diş muayeneleri ve temizlikleri planlayın.
  • Sigara kullanımından kaçının.

Ayrıca bir ağız sağlığı sorunu ortaya çıkar çıkmaz diş hekiminize başvurun. Ağız sağlığınıza özen göstermek, genel sağlığınıza yapılan bir yatırımdır. Ağız ve diş sağlığınız hakkında detaylı bir almak için, hemen bizimle iletişime geçin.