Diş plağı, dişlerde bulunan bir tür yapışkan ve renksiz bir bakteri içeren tabakadır. Ağızdaki bakterilerin şekerli veya nişastalı yiyecek ve içeceklerle karışmasıyla oluşur. Ağızdaki bakteriler, asitler, yiyecek veya içeceklerden gelen karbonhidratlar birbirine tükürükle karışarak bu renksiz maddeyi oluşturur.
Plak düzenli diş fırçalama ile temizlenmezse, diş minesinin bozulmasına ve sonunda çürüklere neden olabilir. Fırçalama ile temizlenmeyen plak, diş taşı olarak da adlandırılan tartarlara neden olabilir.
Plak ve Tartar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Benzer olmasına rağmen, plak ve tartar belirtileri farklı olabilir.
Plak belirtileri şunlardır:
- Dişlerde bulanık bir his
- Kronik ağız kokusu
- Fırçalarken kanayan hassas, kırmızı veya şiş diş etleri
Tartarın belirtileri şunlardır:
- Dişlerde kaba bir his
- Şişmiş ağız dokusu
- Kolay kanayan diş etleri
- Dişlerin üzerinde kole seviyesinde renklenmeler
Diş Plağı ve Tartar Neden Olur?
Dişlerde sürekli plak oluşur. Süt, meyve suyu ve soda gibi içecekler ve meyve, makarna ve ekmek gibi yiyecekler karbonhidrat içerir. Ağızda bulunan bakteriler, tüketildiğinde bu karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olmak için bir tür asit salgılar. Bu asitler, bakteri ve karbonhidratlarla birlikte plak adı verilen yapışkan yapıyı oluşturmak üzere bir araya gelirler.
Tartar, günlük diş fırçalama ve dişlerin arasını temizleme yoluyla plak yeterince çıkarılmadığında ortaya çıkar. Başka bir deyişle plağın sertleşmesi sonucunda, tartar meydana gelir.
Hem plak hem de tartar, rutin bir diş muayenesinde teşhis edilebilir.
Plak ve Tartar Nasıl Tedavi Edilir?
Diş plağı ve tartar farklı tedaviler gerektirir. Plak, uygun günlük fırçalama ve diş ipi de dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni ile tedavi edilebilir. Tartar ancak profesyonel bir ağız temizliği yapan bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Bir diş hekimi ayrıca diş macunları ve florür tedavileri gibi başka tedavi seçenekleri de önerebilir. En iyi diş tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş Plağı ve Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?
- Dişlerinizi günde iki kez beş dakika fırçalayın.
- Her gün diş ipi kullanmaya özen gösterin. Fırçalamadan önce diş ipi kullanmak daha fazla plak çıkmasına yardımcı olur.
- Ağız gargarası kullanın.
- Şekersiz sakız çiğneyin. Bir şeyler içtikten veya yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak mümkün değilse, şekersiz sakız çiğnemek plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
- Sağlıklı diyetle beslenin. Kola ve beyaz ekmek gibi nişastalı ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın, meyve ve sebzeleri ve sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.
- Diş hekiminizi ziyaret edin. Çoğu insan diş hekimini yılda bir veya iki kez kontrol için görmelidir, ancak bazı kişilerin daha fazla ziyarete ihtiyacı olacaktır. Belirtileriniz olmasa bile diş hekimine gitmelisiniz. Bir diş hekimi, tedavinin daha basit ve genellikle daha uygun maliyetli olduğu zamanlarda dişle ilgili sorunları erkenden bulmanıza yardımcı olacaktır. Diş hekimi ayrıca, ağızda semptomlar gösteren sistemik hastalıkların belirtilerini sizlere söyleyebilir ve bu hastalıkların erken tanısında size yardımcı olabilir.