Damak Şişmesi Nedir? – Damakta Şişlik Neden Olur?

damakta-sislik

Damakta şişlik, dilinizle veya parmağınızla hissedebileceğiniz küçük bir kabarcık, kist veya enfeksiyonun belirtisi olabilir. Ağrısız veya ağrılı şekilde gelişebilir. Ağız yaraları, kemik büyümesi veya belirli enfeksiyonlardan gelişen şişlikler gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir.

Damakta kötüleşen veya birkaç hafta sonra geçmeyen şişlikler, nadiren de olsa ağız kanseri gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Damakta Şişlik Nedenleri

Aşağıda, ağız bölgesinde şişliğe neden olabilecek bazı hastalıklardan bahsedeceğiz.

Torus Palatinus

Torus Palatinus, genellikle damak bölgesinde meydana gelen şişlikler olarak tanımlanmaktadır. Bu basit bir şekilde anlatılmak istenirse, kemik büyümesidir.

Bazı insanlar bununla doğar, bazıları ise daha sonra zamanla geliştirebilir. Torus Palatinus genellikle ağrısızdır ancak büyüklük derecesine bağlı olarak rahatsızlık ve yeme, yutma veya çiğneme güçlüğü gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Aft

Aftlar ağızda bütün bölgelerde görülebilmektedir. Genellikle stres, aşırı yorgunluk ve vitamin eksikliği durumlarında karşımıza çıkabilmektedir. Kabaca ağzımızda görülen küçük yaralardır. Bazen bütün ağzı kaplayabilir.

Çevrelerinde kırmızı bir halka bulunan yuvarlak, beyazımsı veya sarımsı yaralar olarak görünürler. Aft ağrılı olabilir, ilk üç ila dört gün en kötüsüdür. Genellikle yedi gün içinde kendi kendine geçer. 

Yaralanma

Ağızda çeşitli faktörlere bağlı olarak yaralanmalarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bunlar hatalı yapılan protezler, dolgular, dil ve diğer yumuşak dokuların çiğneme sırasında ısırılmasıyla olabilmektedir. Bu yaralanmalar sonrasında ağrı, şişlik ve kızarıklık sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Ağız Kanseri

Ağız bölgesinde kanserler maalesef çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olduğu durumlarda, hastamızın hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu kanser dokuları; sert damakta, dilde ve yanak bölgesinde olabilir. Bulunduğu lokalizasyona göre hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Ağız kanserlerinde sigara veya alkol kullanımı gibi faktörler riski artırabilir.

Damak şişmesi genellikle geçici veya zararsız olan çeşitli nedenlere sahiptir. Uzun süren, boyutu veya görünümü değişen veya kanama gibi diğer semptomların eşlik ettiği damak şişliği için ise bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Damakta şişlik hakkında detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.