Vücudumuzda mikroorganizmalar denge halinde bulunmaktadır. Bu dengede bozukluk meydana geldiğinde enfeksiyonlar gelişebilmekte, hayatımız olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Vücudumuzdaki yararlı mikroorganizmaları desteklemek amacıyla probiyotikler kullanılmaktadır. Probiyotikler sağlığa fayda sağlayan canlı bakterilerdir. Oral probiyotikler veya diş probiyotikleri; ağız kokusunu, diş eti hastalığı semptomlarını ve çürükleri azaltmadaki etkinliğini gösteren klinik çalışmalar yer almaktadır.
Oral Probiyotik Nedir?
Ağız sağlığı, ağız mikroorganizmaları tarafından büyük ölçüde etkilenmektedir. Diş yüzeyinde kolonize olan ve şekeri fermente ederek asit oluşturan spesifik bakteri türleri çürüklere yol açabilir. Diğer bakterilerin diş eti çizgisinde patojenik plak oluşturarak sonuçta geri dönüşü olmayan kemik kaybına neden olarak diş eti hastalığına yol açabilmektedir.
Oral probiyotikler (veya diş probiyotikleri), ağız sağlığını desteklediği ve iyileştirdiği bilinen spesifik bakteri türleridir. İyi bakterilerin büyümesini teşvik eder ve kötü (patojenik) bakterilerin büyümesini de durdururlar. Diş probiyotiklerinden bazılarının çürük riskini, ağız kokusunu ve diş eti hastalığının semptomlarıyla ilerlemesini azalttığı görülmüştür.
Diş Probiyotiklerinin Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı bir ağız mikrobiyomu ağız sağlığının da anahtarıdır. Ağız veya diş probiyotikleri ağız hastalıklarını önleyebilir veya tedavi edebilir:
- Çürükler
- Diş eti iltihabı/periodontitis
- Ağızda pamukçuk
- Ağız kokusu
Oral ve Bağırsak Probiyotikleri
Bağırsak sağlığını geliştirmek için sıklıkla kullanılan bakteri türleri, ağız sağlığını iyileştirdiği gösterilenlerle aynı değildir. Ağızda ve bağırsakta kolonize olan bakteriler farklıdır, ancak araştırmalar ağızdaki bakterilerin bağırsağa yerleşip iltihaba neden olabileceğini göstermiştir.
Bağırsak probiyotikleri ile oral probiyotikler arasındaki en büyük farklar, her birinde bulunan organizma türleri ve dağıtım yöntemidir.