Crohn ve Kolit: Ağız Sağlığı ve Diş Hijyeni Üzerindeki Etkileri

Crohn ve Kolit, sindirim sisteminin bazı kısımlarının iltihaplandığı yaşam boyu süren rahatsızlıklardır. Sindirim sistemi ağızdan başlayıp anüse kadar uzanan uzun bir süreçtir. Crohn ve Kolit, otoimmün bir hastalık oldukları için, diş eti hastalığına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Vücudunuz diş etlerinizdeki herhangi bir iltihabı azaltmaya çalışırken, bu antikorlar o bölgeye giderek dişlerin destek yapılarına zarar verebilir. Bu nedenle, iyi bir diş hijyeni rutinine sahip olmak, hastalığınızın bazı semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Crohn ve Kolit: Ağız Sağlığı ve Diş Hijyeni Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Diş Hekiminiz Size Yardımcı Olabilir mi?

Diş sağlığınıza dikkat etmeli, durumunuzu ve kullandığınız ilaçları diş hekiminize bildirmelisiniz. Diş hekiminiz, size yardımcı olacak ve size özel tavsiyeler sunacaktır. Günde iki kez, iki dakika boyunca ve özellikle gece yatmadan önce florürlü diş macunu kullanarak dişlerinizi fırçalamalısınız.

Crohn ve Kolit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. Bu, ağzınızın ağrıyor olabileceği anlamına gelir; bu nedenle, ağzınızı tahriş edebilecek baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmanız gerekebilir.

Bazı diş macunları, diş macununun köpürmesini sağlayan Sodyum Lauril Sülfat (SLS) içerir. Bu tür diş macunları ağzınız için zararlı olabilir, bu nedenle bu maddeyi içermeyen bir diş macunu seçmeye çalışın. Diş hekiminizden sizin için uygun bir diş macunu önermesini isteyebilirsiniz. Özellikle ağız kuruluğundan şikayetçiyseniz, ağız sağlığınızı yönetmenize ve diş çürümesine karşı korunmanıza yardımcı olması için daha yüksek florür içeren bir ürün kullanmanız gerekebilir. Crohn hastalığı ve Kolit, tekrarlayan ağız ülserlerine de neden olabilir. Eğer üç hafta içerisinde iyileşmeyen bir ağız ülseriniz varsa, diş hekiminizden randevu alarak bu durumu kontrol ettirmelisiniz. Düzenli diş randevuları, bu sorunu yönetmenize yardımcı olabilir.

Ağız hijyeninizi en iyi durumda tutmak için diş aralarını her gün diş arası fırça veya diş ipi kullanarak temizlemelisiniz. El ve kol hareketlerinizde problem varsa, bu diş arası aletleri kullanmakta zorlanıyorsanız ve dişlerinizin arasını iyi temizleyemediğinizi düşünüyorsanız su püskürten ağız duşu cihazlarını deneyebilirsiniz. Bu cihazlar, plak ve kalıntıları gidermek için dişlerinizin arasına su veya gargara püskürtür. Dişler arasında biriken plaklar, diş taşlarına ve arayüz çürüklerine neden olabilir ve diğer rahatsızlıkların riskini artırabilir. Diş eti hastalığı, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi hastalıklar vücudunuzu birçok açıdan etkileyebilir.

Diğer Riskler Nelerdir?

Crohn ve Kolit’in tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte, sigara içmek hem hastalığın alevlenmesine hem de potansiyel olarak bir risk faktörüne yol açar. Sigara içmek diş sağlığınıza da zarar verebilir. Bunlardan en belirgin olanı, dişlerinizde nikotin lekelenmesine neden olmasıdır.

Crohn veya Kolit hastalığınız varsa, özellikle alevlenme dönemlerinde dengeli beslenmeye çalışmanız önemlidir. Mümkünse işlenmiş ve şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmaya çalışın. Yüksek şekerli bir diyet uyguluyorsanız veya alevlenme sırasında kusuyorsanız, diş çürümesi riskini azaltmak için her ataktan sonra florürlü bir gargara kullanabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.