Genelde 17-22 yaş arasında çıkmaya başladığı için halk arasında yirmi yaş dişi denilir. Aslında üçüncü büyük azı dişidir. İnsan ağzında diğer tüm dişler gibi ağız içinde doğru pozisyonu aldığında ana dişler gibi çiğneme işlevine sahiptirler.
20 yaş dişleri çoğu insanda üstte 2 altta 2 toplamda 4 tane olabiliyor iken bazen bu sayı azalabilir veya hiç 20 yaş dişi oluşmamış olabilir. 20 yaş dişleri çoğu zaman çene kemiğinde sürebilmek için yer bulamazlar. Bu durumda yarı gömülü veya tam gömülü kalabilmektedirler.
Yirmi yaş dişleri ağza giren (patlayan) son yetişkin dişlerdir. Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, diğer dişlerde hasara ve diğer diş problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmi yaş dişleri belirgin veya ani sorunlara neden olmayabilir. Ancak temizlenmesi zor olduğu için diş çürümesine ve diş eti hastalığına diğer dişlere göre daha yatkın olabilirler.
Yirmi Yaş Dişi Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir?
Yarı gömülü veya tam gömülü 20 yaş dişleri çene kemiğinde doğru pozisyonda süremediği zaman, komşu dişlerde çürüğe ve dişlerin yer değiştirmesine sebep olabilir. Diş etinde iltihaplanma, çevre dokularda kistik veya tümoral vb oluşumlara sebep olabilmektedir. Söz konusu bu durumlarda kişi şiddetli ağrı çekebilmekte, iltihaplar oluşmakta ve fonksiyonlarını sağlıklı olarak yapamamaktadır.
Bu tür problemler oluşmadan önce gerekli radyografik tetkiklerle (panoramik film, periapikal ve tomografi vb.) kontroller yapılmalıdır. Böylece ileride istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması sağlanmış olur.
Gömülü 20 Yaş Dişi Belirtileri Nelerdir?
Gömülü yirmi yaş dişleri her zaman semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, gömülü bir yirmilik diş enfekte olduğunda, diğer dişlere zarar verdiğinde veya başka diş sorunlarına neden olduğunda, aşağıdaki belirtilerden veya semptomlardan bazılarını yaşayabilirsiniz:
- Kırmızı veya şiş diş etleri
- Hassas veya kanayan diş etleri
- Çene ağrısı
- Çene çevresinde şişlik
- Ağız kokusu
- Ağzınızda hoş olmayan bir tat
- Ağzınızı açmada zorluk
Yirmi Yaş Dişi Ameliyatı ve Sonrası
Yirmi yaş dişi ameliyatları uzman cerrahlar tarafından uygun koşullarda yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre 20 yaş diş ameliyatları lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat öncesi hastanın genel durumuna göre ameliyat sonrasındaki komplikasyonları ortadan kaldırmak amaçlı çeşitli ilaçlar verilebilir. Operasyonlar genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürebilir. Bu süre işlemin zorluğuna göre uzayabilir veya kısalabilir.
Ameliyat sonrasında hasta hekimin vermiş olduğu ilaçları ve tavsiye ettiği uygulamaları harfiyen yerine getirmelidir.
Hasta, hekimin tavsiyelerine uyarsa iyileşme sürecini 3-5 gün içerisinde rahatlıkla atlatacaktır.