Diyabet ve Ağız Sağlığı

Sağlıklı bir ağız herkes için önemlidir, ancak yüksek kan şekeri ağız sağlığınızı korumayı zorlaştırabilir. Diyabet ve ağız sağlığı yakından ilişkilidir. Bu nedenle de şeker hastalığınız varsa, ağız sağlığı sorunlarından nasıl kaçınabileceğinizi öğrenmeniz önemlidir.

Diyabet ve ağız sağlığı sorunları arasındaki bağlantı, yüksek kan şekeridir. Kan şekeri kötü kontrol edilirse, ağız sağlığı sorunlarının gelişmesi daha olasıdır. Bunun nedeni, kontrolsüz diyabetin, ağızda oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun ana savunması olan beyaz kan hücrelerini zayıflatmasıdır.

İyi bir ağız bakımı genel sağlık açısından gereklidir. İyi ağız sağlığı alışkanlıkları, diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanan ağrı ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Şeker hastalığınız varsa, dişlerinizin bakımı daha da önem kazanır.

Diyabet ve Ağız Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kanınızdaki şeker seviyesi yüksekse, tükürüğünüzde de yüksektir. Yapışkan bir katman olan plaktaki bakteriler, şekeri yiyecek olarak kullanır. Bu bakterilerin bazıları diş çürümesine, boşluklara ve diş eti hastalığına neden olabilir.

Diyabetli kişilerde dişleri yerinde tutan diş eti ve kemik enfeksiyonu olan periodontal (diş eti) hastalığı olma olasılığı daha yüksektir. Periodontal hastalık ağrıya, geçmeyen ağız kokusuna, çiğneme güçlüğüne ve hatta diş kaybına neden olabilir. Diyabet ayrıca iyileşmeyi yavaşlatabilir, bu nedenle periodontal hastalığın tedavisine müdahale edebilir.

Şeker hastalığınız varsa diş eti hastalığı daha şiddetli olabilir ve iyileşmesi daha uzun sürebilir. Diyabet ağız sağlığına genel olarak şu şekilde zarar verebilir:

  • Daha az tükürük oluşumuna bağlı olarak, ağızda kuruluğa yol açabilir. (Ağız kuruluğu bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir.)
  • Diş etleriniz iltihaplanabilir ve sıklıkla kanayabilir (diş eti hastalığı belirtileri).
  • Ağzınızdaki enfeksiyonların iyileşmesi daha uzun sürebilir.
  • Çeşitli enfeksiyonlarla savaşmak için sıklıkla antibiyotik alan diyabetli kişiler, özellikle ağız ve dilde mantar enfeksiyonu geliştirmeye eğilimlidir. Mantar, kontrolsüz diyabeti olan kişilerin tükürüğündeki yüksek glikoz seviyelerinde büyür.

Sağlıklı Ağız ve Dişler

Diyabet ve ağız sağlığı birbirini sıklıkla etkiler. Bu nedenle de diş eti hastalığını tedavi etmek zamanla kan şekerinizi düşürmenize de yardımcı olabilir. Sorunları önlemek için düzenli diş hekimi ziyaretleri önemlidir. Profesyonel diş temizlik, röntgen ve kontroller için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.

Şeker hastalığınız varsa diş ve ağız sağlığınız için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Florürlü diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.
  • Dişlerinizi günde en az bir kez diş ipi ile temizleyin.
  • Şeker hastalığınız varsa diş hekiminize bu durumu mutlaka belirtin. Diş hekiminize, aldığınız tüm ilaçların adlarının ve dozlarının bir listesini getirin. Halihazırda almakta olduğunuz ilaçları etkileme olasılığı en düşük olan ilaçları reçete etmek için diş hekiminizin bu bilgileri bilmesi gerekecektir. Büyük bir enfeksiyon tedavi ediliyorsa, insülin dozunuzun (insülin kullananlar için) ayarlanması gerekebilir.
  • Diş etleriniz kırmızı, şiş veya kolayca kanıyorsa diş hekiminize görünün. Bunlar diş eti hastalığının belirtileri olabilir. Diğer belirtiler arasında ağız kuruluğu veya diş ağrısı bulunur.
  • Takma diş kullanıyorsanız, bunları çıkarın ve her gün düzenli olarak temizleyin.
  • Sigara içiyorsanız bırak yolları hakkında doktorunuzla iletişimde kalın. Sigara içmek diş eti hastalığı riskinizi artırır ve diyabetinizi kötüleştirebilir.

Tüm bunların yanında diyabetli kişilerde iyileşmenin daha uzun sürebileceğini unutmayın. Bu nedenle de diş hekiminizin tedavi sonrası talimatlarını yakından takip edin.

Diyabet ve Ağız Sağlığı Hakkında Merak Edilenler

Şeker hastalığı olan kişiler, şeker hastalığı olmayanlara göre, dişlerini daha sık ve daha erken kaybederler.

Şeker hastalığı olan kişilerde diş kaybında birçok faktör rol oynamaktadır. İlk olarak, kontrolsüz diyabeti olan kişiler, diş eti iltihabı ve periodontal hastalık gelişimine daha yatkındır. Enfeksiyon devam ederse, dişleri tutan alttaki kemiğe yayılabilir. Bu durumu karmaşıklaştıran şey, diyabetli kişilerde enfeksiyonların o kadar çabuk çözülememesidir.

Diyabetli insanlar için iyi haber şu ki, iyi ağız hijyeni alışkanlıkları uygulayarak periodontal hastalık büyük ölçüde giderilecek ve böylece diş kaybı riski de azalacaktır.

Ağız ameliyatına ihtiyacım olursa, enfeksiyonlar da dahil olmak üzere ameliyat sonrası sorunlar için daha fazla risk altındayım çünkü bunlar diyabetli kişilerde daha yaygın.

Kan şekerini mümkün olduğunca normale yakın tutan tıbbi kontrol, kişisel diş bakımı ve profesyonel diş bakımı ile diyabetli kişilerde ameliyat sonrası sorunların görülme olasılığı, hastalığı olmayanlara göre daha yüksek değildir.