Löseminin ilk belirtileri; diş eti iltihabı, diş eti şişmesi ve diş eti kanaması olabilir. Bu nedenle, Lösemi teşhisi konulmadan önce ve Lösemi tedavisi sırasında ağız sağlığına dikkat edilmesi önem taşır.
Lösemi Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?
Bir hastada diş eti iltihabı ile birlikte halsizlik ve belirgin bir sebep olmaksızın kilo kaybı olduğunda, Lösemi için kan testlerinin yapılması istenebilir. Sonuca bağlı olarak, teşhisin doğrulanması ve tedavi için bir onkologdan destek alınması gerekebilir.
Löseminin ağız sağlığını bu şekilde neden etkilediği tam olarak bilinmese de bu durumun hastalığın, bağışıklık sistemini değiştirmesine bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Kanser tedavisi başladıktan sonra diş problemleri daha da kötüleşebilir. Kemoterapinin kanın pıhtılaşmasını zorlaştırması nedeniyle diş eti kanamaları bir sorun haline gelebilir. Ayrıca ağız daha hassas hale gelebilir ve ağızdan kaynaklanan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı daha duyarlılık artabilir. Kemoterapiye bağlı mide bulantısı ve kusma yaşayan kişilerde ağızda içindeki asidite de dişlerde sorunlara neden olabilir.
Lösemi Tedavisi Sırasında Ağız Sağlığını Koruma
İyi diş hijyeni ile bu sorunların önlenebileceği ve ağrılı ya da hassas bir ağız ve diş sağlığına yardımcı olmak için izlenebilecek bazı yollar bulunur. Böylece Lösemi tedavisi sırasında ağız sağlığı korunabilir
Lösemi Tedavisinden Önce Diş Tedavilerinin Yapılması
Kemoterapi kanamaya neden olabileceğinden, tedaviye başlamadan önce ihtiyacınız olan herhangi bir diş tedavisinin yapılması en iyi yoldur. Bu nedenle diş hekiminizi teşhisiniz ve tedavi programınızdan haberdar ettiğinizden emin olun. Aynı zamanda doktorunuza, diş bakımınız hakkında bilgi vermenin de önemli büyüktür.
Tedavi Sırasında Diş Randevularını Takip Edin
Ağız sağlığınızı korumak için Lösemi tedavi sırasında diş temizliği için diş hekiminizi görmeye devam edin.
Ağız ve Diş Hijyenine Dikkat Edin
Evde fırçalama ve diş ipi kullanma konusunda dikkatli olun. Diş ve ağız sağlığınızı korumak için sabahları, yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın.
Yumuşak Kıllı Diş Fırçaları Kullanın
Kemoterapi sırasında ağzınız muhtemelen daha kolay kanar, bu nedenle yumuşak bir diş fırçası kullanın ve diş ipi kullanırken diş etlerinizi kesmemeye dikkat edin. Kemoterapinin, ağızda mukozit adı verilen ağrılı ve hassas bir yapıya da neden olabileceği unutulmamalı. Genellikle tedaviden yaklaşık dört ila yedi gün sonra bu durumla karşılaşılabilir. Ağzınız diş fırçanız için çok hassas hale geldiğinde, dişlerinizi fırçalamak için eczaneden satın alabileceğiniz diş süngerlerini kullanmayı deneyebilirsiniz.
Düzenli Gargara Kullanımı
Tüm ağız ve diş bakım adımlarının yanında ayrıca gün boyunca ağzınızı antiseptik ağız gargarası (reçetesiz satın alabileceğiniz veya bir doktordan reçeteyle alabilirsiniz.) veya kendi ılık su ve tuz solüsyonuyla çalkalamanızı önemlidir. Bunu ne sıklıkta yaptığınız, ağız problemlerinize göre değişiklik gösterebilir. Ağız sorunlarınız varsa, yemeklerden sonra da dahil olmak üzere günde dört kez gargara yapabilirsiniz.
Enfeksiyonların Tedavi Edilmesi
Ağzınızda bir enfeksiyon ortaya çıktığında, doktorunuzu gördüğünüzden ve bir antibiyotik ile tedavi olduğunuzdan emin olun.
Lösemi tedavisi sırasında ağız sağlığına ve diş hijyenine dikkat etmek, enfeksiyon gibi sorunların önüne geçebilir.