Periodontoloji

 

Dişin kolesini ve çene kemiğini çevreleyen yumuşak dokuya dişeti denir. Dişeti hastalıklarını ve tedavisini yapan bilim dalına Periodontoloji denir.

Dişler fırçalanmadığı zaman dişlerin yanı sıra dişleri saran yumuşak doku yani dişetleri de olaydan etkilenir. Dişetleri başlangıçta doğal rengini kaybeder, daha sonraları bu dokuda kanamalar meydana gelir. Morarmalar başlar ve bunu ileriki aşamalarda artık dişetleri hasta olduğu için dişlerde çürük olmadığı halde ağız içerisinde sallanmaya başlar. Bu durumlarda mutlaka küretaj tedavisi yani dişeti tedavisi yapılması gerekmektedir. Bu olaylar sonucunda da dişler çekime kadar gidebilir.

Halk dilinde “dişetlerim çekildi, diş köklerim sızlıyor, su dahi içemiyorum” diye çoğu zaman şikayetler duyarız. Bunun en önemli nedenleri olarak hatalı fırçalama teknikleri, yanlış diş fırçası seçimi ve uygun olmayan macun kullanımını gösterebiliriz. Bunlara sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıkları da ekleyebiliriz. Bunların önüne geçebilmek için diş hekimine başvurarak gerekli önerileri almak gerekir.

Bazen de dişeti büyümesi yani dişlerin kuronunu dişetlerinin sardığı durumla karşı karşıya kalırız. Böyle durumlarda gingivektomi dediğimiz dişeti ameliyatı yapılır. Bu ameliyat lokal anestezi ile bölge uyuşturularak gerçekleştirilir.

Dişeti hastalığı tedavileri ve ameliyatları uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Tedavi öncesi ve sonrasında mutlaka hastaya oral hijyen eğitimi verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hastaya bazı ilaçlar ve gargaralarda reçete edilir.

İletişim ve Sosyal Medya

Tedaviler hakkında bilgi almak için sosyal medyada takip edebilir ve bizi arayabilirsiniz.