Dolgular

 

Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği durumlarda diş üzerinde kalan eklentiler, zamanla dişlerin yüzeylerinin bozulmasına ve sonrasında da mine tabakasından başlayarak ve alt tabakalara doğru ilerleyerek dişlerde çürüklere neden olurlar.  Bu çürükler; büyüklüklerine göre ağrı yaptığı gibi bazen de ağrı yapmadan diş çürümeye veya dişin madde kaybının büyük boyutlara ulaşmasına sebep olur.

Diş üzerinde oluşan bu çürüklerin tedavilerine restoratif diş tedavisi yani dolgu tedavisi denir. Çürüklerin büyüklük derinlik ve yapısına göre dolgu tedavilerini çeşitlendirebiliriz.

Önceleri amalgam (gümüş) dolgular çok kullanılırdı. Teknolojinin sağlıktaki gelişimleriyle birlikte estetiğin de ön plana çıkmasıyla dolgu materyallerinde de estetik ön plana çıkmıştır. Bu nedenle estetik dolgu olarak da adlandırılan kompozit dolgular daha çok kullanılır hale gelmiştir.

Çürükler bazen dişetinin altına doğru büyürler. Bu gibi durumlarda günümüzde amalgam (gümüş) dolgularda kullanılmaktadır. Bu elzem durumlarda dolgu kavitesi aşırı büyüktür. Kompozit (beyaz) dolgunun bağlam kuracağı ortam yoktur ve mecburen amalgam dolgu kullanılır. Ama %99 kompozit dolgular tercih edilmektedir.

Kompozit dolgular hem daha estetik hem de sağlık açısından diş ile daha iyi uyum sağlamaktadır.

Çürük olan dişin büyüklüğüne, derinliğine ve dişin çürük kısmı temizlendikten sonraki kalan duvar yapısına göre kompozit dolgunun yanı sıra ekstra akışkan kompozitler, cam iyonomer siman ajanları vb materyallerde de kullanılır.

Madde kaybının çok fazla olduğu durumlarda dişin içerisine kanal pini dediğimiz küçük vidalar da koyularak üzerine kompozit dolgu yapılır ve bu şekilde dolgunun desteği artırılarak diş daha kullanılabilir hale getirilebilir.

Bazen de ön grup dişlerde çürük olmadığı halde kırık, renklenme ve ya iki diş arası açıklık olması durumunda dolgu tedavisi tercih edilebilir. Bu tedavi kompozit lamine tedavisi olarak da adlandırılabilir. Tedavi sonrasında estetik açıdan hastanın isteği karşılanmış olur ama o dişlerle ısırma koparma işlevi yapmasında sıkıntılarla karşılaşılabilir. Bu tür durumlarda dişe zarar vermemek adına mümkün olduğunca az aşındırarak dolgu dişe bağlanır ve kimyasal ışıkla sertleştirilir.

İletişim ve Sosyal Medya

Tedaviler hakkında bilgi almak için sosyal medyada takip edebilir ve bizi arayabilirsiniz.