Protetik Diş Tedavileri (Protezler)
Protetik diş tedavileri, dişlerin ciddi anlamda hasar gördüğü; büyük dolgular, dişeti çekilmeleri, kanal tedavisi görmüş dişler ve diş kayıplarının olduğu durumlarda ağız sağlığını protezler aracılığıyla yerine getirmeyi konu alan diş hekimliği alanıdır.
Protez yapmaktaki amaç öncelikle hastayı ağız sağlığına kavuşturmakla birlikte estetik, fonksiyon ve fonasyonun geri kazanılmasını sağlamaktır. Protetik diş tedavileri ile amaç, o bölgede kemik erimesini önlemek ısırma, koparma ve çiğneme hareketini daha sağlıklı yapabilmesini sağlamanın yanı sıra hastayı estetik açıdan toplum içinde daha mutlu etmektir.
Genel olarak protetik diş tedavileri sabit ve hareketli protezler olarak sınıflandırılmaktadır. Bunların kendi içlerinde birçok alt grubu bulunmaktadır. Tek diş eksikliğinde ya da birden fazla diş ekliğinde kullanılan, ya da implant tedavisinin üst yapısında kullanılan metal destekli porselen halk dilinde kaplama ya da metal desteksiz daha estetik duran zirkonyum kaplamalar bazı protez çeşitlerindendir.
Ağız içerisinde hiç dişin olmadığı durumlarda veya dişlerin bir kısmının olup bir kısmının olmadığı durumlarda, implant tedavisinin yapılamayacağı durumlarda hareketli protezler yapılır. Bunlar parsiyel protez ve total protez olarak adlandırılır.
Hiç dişin olmadığı durumlarda teknolojinin de sağlıktaki gelişimiyle beraber sabit protezler yapılabilmektedir. Bunun için hastada implant tedavisi planlanmalı avantaj ve dezavantajları hastaya anlatılmalıdır. Hasta ile birlikte karar verilerek hastayı bir ömür boyu mutlu edecek tedavi yapılmalıdır.
Bu yüzden uzman hekime başvurmak önemli bir ayrıntıdır.